PESTSZENTLŐRINC-PESTSZENTIMRE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

"Olyan arculati kézkönyvet igyekeztünk készíteni melyből az itt lakók, az itt építkezni szándékozók megismerhetik kerületünk épített örökségét, az egyes városrészek, „telepek” történetét, hagyományait, a múlt emlékeit. A város a benne lévő épített örökséggel hasonlatos egy múzeumhoz, hiszen a kulturális javak ott vannak az utcán, a parkban, a legendákban. Az egyetlen különbség, hogy a város bárki számára, bármikor hozzáférhető, megmutatható.

Az otthon, az a hely, ahová tartozunk, nem egy földrajzi név, hanem a benne élők történelmi közössége, kultúrája, hagyományai, azaz minden. Ez maga az identitás. A köznapi ember maga is megtapasztalhatja, hogy jó néha eldicsekedni a hozzá közel álló dolgokkal. Vajon büszke-e lakóhelyére az átlag budapesti, szentlőrinci, szentimrei? Mi is részei vagyunk egy nagyobb egésznek, Budapestnek, a Kárpát- vagy Pannon-medencének.

A kézikönyv készítése során kerületünkben is hihetetlen mennyiségű szépségre találtunk, kísérletet tettünk annak legalább felületes bemutatására.

Reményeink szerint a kézikönyv segítséget tud nyújtani olyan új tervek megszületéséhez, amelyek ismerik és tisztelik a múltat, de nem egyszerűen a múlt imitációi, hanem a hagyományokhoz hű, új értéket tudnak teremteni.

A házak is lehetnek egymástól eltérőek, más rendeltetésűek, de ha nincsenek tekintettel egymásra és környezetükre, akkor élhetetlen környezetet alakítanak ki. Kívánatos volna elszakadni az unalomig másolt, mechanikus, középszerű egyformaságtól, tájidegen megoldásoktól, de ez nem működik a hely szellemének, a hely üzenetének megértése nélkül.

Közös feladatunk, hogy ne csak kihasználjuk, elvárjuk, hogy adjon nekünk a HELY, ahol elképzeljük az életünk, hanem felelősen, a magunk korlátozott eszközeivel adjunk is hozzá, hogy a jövőben is jó legyen itt élni."

Jankovits Vera főépítész
A teljes dokumentum az Önkormányzat hivatalos honlapján, az alábbi linken tekinthető meg:

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Településképi Arculati Kézikönyve